Hans Jaap Mulder ook Specialist Functionele Veiligheid (SIL &PL)

Functionele Veiligheid is een reuze interessant en belangrijk onderdeel van de Machinebouw. Maar wat is het precies? 

Je kent vast wel de noodstop functie op een machine of een lichtscherm die de machine stopt zodra je er doorheen loopt. De veiligheid van de machine is afhankelijk van het besturingssysteem: als dit faalt, ontstaat er direct een toename van het risico. 

In december 2022 heb ik het examen Functioneleveiligheid in de Machinebouw succesvol afgelegd. Ik ben nu niet allleen TÜV gecertificeerd specialist Machineveiligheid (CE), maar ook Specialist Functionele Veiligheid (SIL & PL). Tweemaal TÜV Geprüft dus!  

Wat kan je hier nou mee? In de risicobeoordeling & reductie worden veiligheidsfuncties bepaald. Hierna bepaal je aan welke Performance Level (PL) of Safety Integrity Level (SIL) moet worden voldaan. Het onwerpen en realiseren van een veiligheidsfunctie moet volgens NEN-EN-ISO 13849 deel 1 en 2 (PL), of NEN-EN-IEC 62061 (SIL) worden uitgevoerd. Dit vereist een bepaalde werkmethodiek, het aantoonbaar maken van kwalitatieve & kwantitatieve aspecten, het aantonen van het behaalde niveau middels een berekening, etc. Met de extra kennis op zak kan ik machinebouwers nog gerichter & beter adviseren. 

1 februari 2023