Over HJ Engineering

“Mijn naam is Hans Jaap Mulder, ik ben de persoon achter HJ Engineering. Van jongs af aan ben ik al gefascineerd door techniek, dus mijn keuze voor de studie werktuigbouw aan de HTS was snel gemaakt. In 2005 rondde ik deze opleiding af met de specialisatie 'Ontwerpen en Construeren', gevolgd door twee studiejaren Technische Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Dat is inmiddels meer dan 15 jaar geleden en in die tijd heb ik o.a. als constructeur, ontwerpleider en specialist machineveiligheid heel wat ervaring opgedaan binnen verschillende takken van de machinebouw. Daarnaast heb ik door ervaring en interesse in het vak ook kennis opgebouwd van elektrotechniek en civiele techniek. 

In 2015 ben ik begonnen met het maken van risicobeoordelingen en het schrijven van handleidingen voor beweegbare bruggen als onderdeel van mijn functie ‘Ontwerpleider’ bij het toenmalige BSB Staalbouw. Eind 2017 heb ik HJ Engineering opgericht waarbij ik in de eerste jaren vooral als constructeur/ ontwerpleider werkte. Het opstellen van de risicobeoordelingen werd een steeds groter onderdeel van het werk waarop ik in 2019 besloot mij te specialiseren in het aspect Machineveiligheid. Sinds 2020 ben ik in het bezit van het TÜV certificaat Machine Safety Specialist (CE) . Sinds die tijd merk ik dat ook bedrijven uit andere sectoren mij weten te vinden en adviseer ik steeds vaker op het gebied van de Machinerichtlijn. In 2022 heb ik besloten om te stoppen met constructeurswerk zodat ik me verder kan focussen op Machineveiligheid en advisering op het gebied van Werktuigbouw. 

En privé? Mijn creatieve en praktische drive laat zich ook weer zien in de werkplaats waar ik geregeld allerlei constructies bouw. Daarnaast ben ik fervent zeiler. Last but not least breng ik graag tijd door met mijn gezin.